Slush: Talkoot

Nobody in their right mind would come to Helsinki in November. Except you, you badass. Welcome.

Olen jo pitkään asunut Yhdysvalloissa, ja minulla on jokavuotinen perinne käydä marraskuussa Suomessa. Olen tehnyt tätä joka vuosi vuodesta 2008 asti riippumatta siitä missä pain maailmaa olen kulloinkin asunut.

Marraskuu on tietenkin huonoin aika vuodesta käydä Suomessa. On kylmää ja märkää. Joskus sataa lunta, mutta se lumisade muuttuu vedeksi ja valkoisten hankien sijaan joka puolella on vetistä loskaa.

Loska eli Slush

Juuri loska on kuitenkin se syy miksi aina marraskuussa täytyy päästä Suomeen. Ei kuitenkaan se kylmä ja märkä loska mitä ei pääse mihinkään pakoon, vaan tapahtuma nimeltä Slush, suomeksi Loska, joka pidetään Helsingissä aina marraskuussa. Slush on ollut vähän liikaakin esillä mediassa ja varmaan tässä vaiheessa kaikki jo tietävät että Slush on tapahtuma startupeille ja sijoittajille. Slush alkoi pienestä, kuten lähes kaikki isot jutut. Muistan vielä ensimmäisen Slushin Korjaamolla – paikalla oli ehkä 200 ihmistä, mikä oli iso osa silloisesta Suomen startup-skenestä. Slushin syntytarinasta ja siitä kuka sen aloitti liikkuu paljon erilaisia versioita, mutta ehkä jopa parempi että Slushin synty on jonkinlainen legenda josta totuutta ei tiedä juuri kukaan! Slush on vuosien aikana kasvanut valtavasti ja tänä vuonna kävijöitä oli jo yli 17 000 kaikkialta maailmasta.

Koko ei kuitenkaan ole se mikä tekee Slushista niin mahtavan. Slush oli upea kokemus silloin kun kävijöitä oli 2000, ja se on vuodesta toiseen upea kokemus vaikka kävijämäärä on moninkertaistunut.

Slushissa on puhujina maailman huippuja, mm. sijoittajia, menestyneitä yrittäjiä ja eri valtioiden johtoa. Olen kuullut, että Slushissa esitykset ovat todella korkeatasoisia, mutta en ole vielä koskaan itse ehtinyt näkemään yhtäkään. Käytän Slushissa aikani 100% juttelemalla ihmisten kanssa – niin vanhojen tuttujen kuin uusien tuttavuuksien.

Ihmisten tapaaminen on Slushissa se juttu: on todella upeaa tavata suuri joukko fiksuja, energisiä ja inspiroivia ihmisiä. Toisinaan saan itse uusia ideoita, toisinaan tapaan uusia ihmisiä joista tulee hyviä ystäviä. Transfluentille Slush on aina ollut hyvä paikka löytää uusia asiakkaita. Monet meidän suurimmista asiakkaistamme ovat tulleet Slushin kautta, ja itse asiassa pääsijoittajammekin löytyi Slushista. Itse asiassa Slush oli ihan ensimmäisiä paikkoja missä Transfluent oli esillä. Vuonna 2011 osallistuimme Slush-100 –startupkilpailuun. Satojen yritysten joukosta pääsimme 100 joukkoon ja päälavalla järjestetyssä kilpailussa sijoituimme sadan yrityksen joukosta kolmanneksi!

Talkoot

Yksi hyvin tärkeä piirre Slushissa on, että se on lähes täysin vapaaehtoisvoimin järjestetty. Yli 2400 vapaaehtoista, suurimmaksi osaksi opiskelijoita, työskentelevät kellon ympäri tehdäkseen Slushista joka vuosi maailman parhaan startup-tapahtuman. Tämänkaltainen suuren mittakaavan vapaaehtoistyö on maailmalla ainutlaatuista, ja samalla hyvin suomalainen asia. Kaikki suomalaiset tuntevat käsitteen “talkoot”, ja juuri siitä Slushissa on kyse. Kun aloin selvittää talkoiden historiaa, sain selville että talkoot itse asiassa sanana tulee ruotsin kielestä, jossa sitä sanaa ei enää käytetä tai edes juurikaan tunneta. Suomen lisäksi vastaava sana samanlaisella merkitysellä on käytössä myös etelänaapureissamme Baltiassa. Lisää talkoista Wikipediassa.

Slushin johto koostuu lähinnä Aalto Yliopiston opiskelijoista, ja johtoryhmä uudistuu nopeassa tahdissa. Tämä on toinen tärkeä huomio Slushissa – siinä missä moni menestynyt startup on perustajansa rakentama, Slush on talkootyönä tehty teos joka säilyttää korkean tasonsa vaikka tekijät vaihtuvat.

Slush-lento piilaaksosta

Slushissa on aina ollut kävijöitä ympäri maailman, mutta itse startup-mekasta eli Kalifornian piilaaksosta kävijöitä on ollut vähän. Yksi iso syy tähän on se, että Suomi on kaukana eikä suoria lentoja ole ollut. Matka Kaliforniasta Suomeen kestää helposti yli 16 tuntia ja vaatii koneen vaihtoa.

Tänä vuonna Slush järjesti yhdessä Finnairin kanssa suoran lennon San Franciscosta Helsinkiin. Lentoaika oli vain 10 tuntia, mikä itse asiassa on nopeampi kuin San Franciscosta mihinkään muualle Euroopassa. Asun lähellä San Franciscoa joten olin tietenkin mukana lennolla!

Slush-lento oli ylivoimaisesti paras lento millä olen koskaan ollut. En ole koskaan ollut lennolla jossa 10 tuntia hurahtaa ihan huomaamatta. Matkustajat juttelivat toisilleen ja tekivät uusia tuttavuuksia. Ihmiset siirtyivät bisnesluokan ja turistiluokan välillä eikä kukaan ollut liian tärkeä jutellakseen satunnaiselle vastaantulijalle. Lento oli oikeastaan itsessään pienois-Slush.

Lento oli täyteen pakattu, vain muutama hajapaikka oli jäljellä. Kun lennolla kysyttiin, kuka on menossa Suomeen ensimmäistä kertaa, melkein kaikki kädet nousivat. Tämä oli mahtava tilaisuus esitellä Slushia ja Suomea isolle joukolle piilaakson startup-skeneä, ihmisille jotka ehkä koskaan eivät muuten olisi tulleet Suomeen käymään. Lento, ja itse Slush, oli niin mahtava, että moni on jo päättänyt mennä ensi vuonna uudestaan. Uskoisin, että ensi vuonna kun suurin osa tälle lennolle osallistuneista, ja heidän kaverinsa, haluavat tulla uusiksi, yksi kone ei enää riitä!